5 raons per llegir El gabinete de curiosidades (Time Out Barcelona)

23 de septiembre de 2011

(RICARD RUIZ GARZÓN) 1. Els invents: fantàstics
Un rellotge que controla el temps i el clima, una aranya mecànica amb insomni, una bola de vidre que amaga llamps, un gerro ple de preocupacions, un palau ple d'invencions a la Praga del segle XVI... La principal aventura d'El gabinete de curiosidades és, com ja ha dit Ana María Matute, "la fantasia".

2. La protagonista: Petra Kronos, viatgera del temps (climàtic)
Novel·la de fantasy, aquesta amb qué Rutkoski obre la seva trilogia Crónicas de Kronos, se sustenta en bons personatges, en especial la nena petra. Amb 12 anys, comença viatjant per recuperar els ulls del parei acaba lluitant amb lladres de dits invisibles. És tendra, valenta... i té una excel·lent punteria!

3. El gènere: un 'steampunk' al segle XVI més tecnològic
I qué és aixó de posar tanta tecnologia a la Praga del XVI? Com si fod un steampunk amb tres segles d'advantatge, Rutkoski juga a un deliciós retrofruturisme que barreja história, ciència i fantasia. Afegiu·hi una mica d'ucronia, i poseu-hioli de col en comptes de petroli... i a volar!

4. L'autora: entre Pullman i els X-Men passant per Praga
Professora de literatura a Brooklyn, Rutkoski s'ha estrenat amb aquesta nissaga en marxa sobre els Kronos, inspirada en la llegenda del rellotge astronómic de Praga. El seu estil, a cavall entre Philip Pullman i Miyazaki, amb elements de cultura popular fins i tot tipus X-Men, li ha donat poders de Baba Yaga.

5. L'editorial: nova, noctàmbula i enamorada de Wynne Jones
Nascuda el 2009 de la má de Luis de la Peña i Irina C. Salabert, Nocturna és una editorial de narrativa, biografies i fantasy que espera que tot lector prefereixi llegir a dormir. A seva aposta pels inédits de Rutkoski, Diana Wynne Jones o el bàltic Von Keyserling augura un feliç insomni a molta gent.

El gabinete de curiosidades
Marie Rutkoski

Trad. José Pazó Espinosa
Nocturna
392. 16,50 €

- ENLACE al artículo.